دوره تخصصی چگونه یک مشاور حرفه ای کسب و کار شویم؟

عارضه یابی کسب و کار

درباره عارضه یابی کسب و کار چه می دانید؟ در این مقاله همراه ما باشید چراکه قصد داریم درباره این موضوع مهم در سازمان ها حرف بزنیم. عارضه یابی برای سازمان ها و کسب و کارهای مختلف اهمیت زیادی دارد. چراکه گاهی آنها دچار افت عملکرد می شوند و نمی توانند عامل آن را تشخیص دهند. همراه ما بمانید.

عارضه یابی کسب و کار به چه معناست؟

عارضه یابی همان طور که از اسمش برداشت می شود معنای ساده ای دارد. یعنی ما باید در این فرایند کسب و کاری را به طور دقیق مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم تا بتوانیم مشکلات و موانع موجود در سازمان را پیدا کنیم و سپس برای حل آنها راهکارهایی ارائه دهیم که به نتیجه گیری درست برای تحول و توسعه سازمان منجر شود.

این مشکلات می توانند در هر قسمتی از سازمان وجود داشته باشند. از تیم ها و دپارتمان های مختلف گرفته تا نحوه عملکرد و کارکرد کلی سازمان. این فرایند به طور کلی 2 بخش خواهد داشت. بخش نخست کار جمع آوری و تحلیل داده در رابطه با وضعیت سازمان و بخش دوم مربوط به نتیجه گیری برای توسعه و تحول سازمان در آینده است.

چرا عارضه یابی در سازمان ضرورت دارد؟

هر کسب و کار و سازمانی می تواند در دوره های مختلفی دچار ضعف عملکرد شود. این ضعف می تواند مربوط به بخش های مختلف یا حتی عملکرد کلی سازمان باشد و بهره وری را کاهش بدهد. مشکلات سیستم می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که از جمله آن ها می توان به افت کیفیت در خروجی، رشد درگیری در بین بخش ها، غیبت از کار، کاهش نظم و موارد دیگری از این قبیل اشاره کرد.

در چنین شرایطی است که عارضه یابی کسب و کار اهمیت پیدا می کند تا ببینیم مشکل دقیقا مربوط به کدام بخش از کسب و کار یا سازمان خواهد بود. عارضه یابی تلاش می کند تا در برابر این مشکلات بایستد و عواملی که موجب پدیدآمدن آنها شده را شناسایی کند.

در اشل سازمانی عارضه یابی همواره همراه با تحلیل است. در نهایت این هدف را دارد که بتواند مسئله ها را حل کند و بهبود کلی روند سازمان را رقم بزند. پس از عارضه یابی مدیریت می تواند هوشیارانه و آگاهانه برای حل مشکلات تصمیم بگیرد. می توان گفت که مهم ترین فایده عارضه یابی افزایش هوشیاری در سازمان است.

بررسی چرخه عارضه یابی در کسب و کار

فهرستی برای شما آماده کرده ایم که می توانید به کمک آن مراحل عارضه یابی در یک سازمان را متوجه شوید و براساس آنها برنامه ریزی کنید. مراحل این چرخه عبارت است از:

  • جهت ‌گیری کلی
  • مشخص کردن اهداف
  • به دست آوردن دیتا
  • تحلیل و تفسیر دیتا
  • بررسی بازخورد
  • تهیه برنامه ای برای اقدام
  • اجرای برنامه
  • نظارت بر برنامه و سنجش آن
  • ارزیابی عملکرد برنامه و نتایج آن

اگر به این چرخه دقت کنید به سرعت در خواهید یافت که عارضه یابی کسب و کار با تحلیل در سازمان رابطه تنگانگی دارند. به همین جهت می توان گفت که خدمات عارضه یابی در کسب و کار در صورتی بهترین نتیجه خود را دارند و موفق هستند که تیم عارضه یاب به تحلیل سازمانی تسلط زیادی داشته باشد و بتواند از آن برای آنالیز دقیق عملکرد سازمان کمک بگیرد. البته که خود تحلیل سازمانی نیز می تواند گاهی با اهداف مختلفی انجام شود.

چه روش هایی برای تحلیل در کسب و کار وجود دارد؟

تکنیک های زیادی هستند که برای عارضه یابی کسب و کار استفاده می شوند و بستگی دارد که تیم عارضه یاب بخواهد با توجه به آمار و شرایط سازمان از کدام مورد استفاده کند. برای نمونه استفاده از روش های مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه برای به دست آوردن اطلاعات دست اول در عارضه یابی بسیار مرسوم است.

در روش دیگری می توان بخشنامه ها، سوابق، گزارش ها و دیگر ادبیات سازمانی را مورد مطالعه و بررسی قرار داد. می توان داده های آماری مختلف سازمان را تفسیر کرد و به نتیجه رسید.

گروه های ضربت و کاری نیز روشی هستند که برای عارضه یابی از آنها استفاده می شود. برگزاری کارگاه ها، سمینارها، و نشست های مختلف برای حل مسئله، برنامه های آموزشی و علمی و مواردی از این قبیل نیز توصیه و استفاده شده است.

چند مدل عارضه یابی کسب و کار وجود دارد؟

مدل های زیادی هست اما در ادامه ما چند مورد از موفق ترین موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد تا دید بهتری نسبت به موضوع پیدا کنید و با آنها آشنا شوید. معروف ترین مدل های عارضه یابی سازمانی عبارت است از:

  • مدل چرخه دمینگ (PDCA): این چرخه برنامه ریزی، اجرا، بررسی و عمل را توصیه می کند. این روش تدریجی اما پایدار است.
  • مدل ویس بورد (Weisbord): این مدل زمانی نیاز است که زمان زیادی برای تشخیص نیست و نقشه سازمانی ساده مورد نیاز است. البته زمانی که کارفرما با تفکر سیستمی آشنایی ندارد هم می توان از این مدل کمک گرفت.
  • مدل مک کینزی (McKinsey): 7 معیار استراتژی، ارزش‌های مشترک، سیستم، ساختار، مهارت سازمان، روش مدیریت و منابع انسانی در این روش موثر خواهند بود.
  • مدل شش سیگما (Six Sigma): این رویکرد محرک و منظم تلاش می کند تا بر پایه راهبرد، تدابیر و فرهنگ سازمانی مشکلات را ریشه یابی و سپس حل کند.
  • مدل کارت امتیازی متوازن (BSC): در این روش از 4 شاخص مالی، مشتری، یادگیری و فرایندهای داخلی کمک گرفته و به آنها امتیاز داده می شود تا مشکلات شناسایی شوند.
  • مدل بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM): این مدل وضعیت سازمان را در تقابل با عملکرد آن و مقایسه و وضعیت ظاهر به دست می آورد و سعی دارد از این طریق شکاف های موجود را حل کند.
  • مدل کاهش استراتژیک هزینه و بهبود عملکرد (SCR&PI): مهم ترین اصل این مدل از عارضه یابی کسب و کار بر کاهش هزینه های سازمان استوار است.

جمع ‌بندی

در این مقاله عارضه یابی کسب و کار را بررسی کردیم. هر سازمانی به این عارضه یابی در مقطعی نیاز دارد تا بتواند دوباره مسیر رشد خود را پیدا و مشکلاتش را ریشه ای حل کند. ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید. امیدواریم از این مطالب بیشترین استفاده را کرده باشید.

پیمایش به بالا

قیمت دوره: 30 میلیون تومان