کوچینگ و هدف از کوچینگ چیست؟

در پاسخ به سوال کوچینگ چیست، باید بگوییم فرایندی است که یک کوچ (شخص مربی)، با ایجاد فضایی امن و قابل اعتماد با مراجع خود، گوش سپردن به او و پرسیدن سوالات کلیدی، به مراجعه کننده خود كمک می کند تا از حداکثر توانایی هایش برای حل مسئله استفاده کند‌ چراکه آنها بر این باور هستند که هیچ کسی به جز خود شخص از لایه ه‍ای درونی زندگی خود باخبر نیست.

در کوچینگ، شخصی به نام مربی، آموزش گیرنده را به سمت اهداف شخصی و حرفه‌ ای که دارد، هدایت می کند و به او می آموزد که چطور به اهداف خود پایبند باشد و در راستای آنها حرکت کند.

اگر مشتاقید که بیشتر از کوچینگ، انواع، کاربرد و‌تاریخچه پیدایش آن بدانید، به مطلبی که گردآوری کرده ایم، توجه کنید.

کوچینگ

نحوه پیدایش فرایند کوچینگ چیست؟

پیدایش این واژه به قرن پانزدهم میلادی و روستایی به نام Kocs که در شمال غربی مجارستان واقع شده، باز می‌گردد. در این روستای معروف، امرار معاش انسان‌ ها با چرخ هایی ابتدایی صورت می گرفت.

در قرن شانزدهم، این چرخ ها به کالسکه هایی مجلل تبدیل شد که با نام کوچ شناخته می شد و مورد محبوبیت شهروندان قرار گرفت.

در سال 1830، در دانشگاه آکسفورد از کلمه کوچ برای معلم خصوصی استفاده می کردند. در سال 1860، این واژه در حوزه ورزش نیز معنا پیدا کرد.

اما در مدت زمانی کمتر از 50 سال، کوچینگ به عنوان یک روش مدیریت زندگی و کسب و‌کار شناخته شد. در واقع امروزه آن را گونه ای از رشد و‌پیشرفت بشر می شناسند.

اهمیت و ضرورت وجود کوچینگ چیست؟

زمانی که نگرانی و اضطراب زیاد باشد و پذیرش کم، قدرت یادگیری انسان کاهش می یابد. افراد در اکثر اوقات علم و دانش کافی برای حل مشكلات را دارند اما شرایط بغرنجی که پیش روی آنها قرار دارد، قدرت تمرکز، تصمیم گیری و برنامه ریزی درست را از آنها سلب کرده است.

واقعیت این است که فشارهای زندگی، کاری و تحصیلی، گاهی اوقات منجر به فلج شدن ذهن می شود‌. بنابراین؛ اصلا نیازی نیست که شما بیشتر از ظرفیت خود بدانید؛ بلکه باید یاد بگیرید که همان دانسته های قبلی خود را به شکلی بهینه اجرا کنید.

انواع تخصص های کوچینگ چیست؟

انواع تخصص های کوچینگ

کوچینگ هم مانند هر رشته دیگری دارای قلمروهای گسترده است و زیرمجموعه های متعددی دارد. در واقع امروز هرکس هرکاری انجام می دهد، واژه کوچ را به شخصیت خود نسبت داده و در کارت ویزیت یا رزومه خود می گنجاند‌.

بنابراین؛ تقسیم بندی واضحی برای کوچینگ وجود ندارد اما دارای گرایش های تخصصی است که در ادامه به تعریف نمونه ای از آنها پرداخته ایم.

  • کوچینگ کسبو کار: بیزینس کوچینگ یا کوچینگ کسب و‌کار، به منظور توسعه و پیشرفت در مسیر شغلی روی کار آمد.
  • کوچینگ زندگی: قلمرو لایف کوچینگ براساس خواسته مراجع پیش می رود و به فعالیت هایی تلقی می شود که به منظور افزایش کیفیت تجربه زندگی و قدرت پیشبرد اهداف انجام می شود.
  • کوچینگ سلامت: این برنامه توسط کسانی که در حوزه سلامت تحصیل کرده و متخصص هستند، ارائه می شود. آنها به مراجع کمک می کنند تا با خروج‌ از وضعیت منفعل، در فرایند حفظ سلامت خود فعال باشند.
  • کوچینگ رهبری: در این کوچینگ به مراجع کمک می شود تا در ارتباط و تعامل با دیگران، به شکلی تاثیرگذار عمل کنند.

از دیدگاه کوچ ها، کوچینگ چیست؟

کوچ که به اصطلاح مربی هم ترجمه می شود، بر این اعتقاد است که خدمات او مبنی بر ایجاد رابطه ای است که بر پایه رفاقت، رازداری، امنیت و حس اعتماد خواهد بود تا مراجعه کننده بدون هیچ واهمه ای صحبت کند و آنها بتوانند آیینه ای شفاف از واقعیاتی که خود شخص نمی تواند ببیند، پیش روی او بگذارند و باورهای درونی اش را نمایش دهند.

از دیدگاه مراجع، کوچینگ چیست؟

از نگاه مراجعه کنندگان، فرایند کوچینگ به آنها کمک می کند تا به شکلی سریع و هوشمندانه، به دنبال تغییری مثبت بروند. دغدغه آنها این است که با داشتن یک راهنما، مشوق و ترغیب کننده، قوت درون، استعدادها و توانمندی های خود را بشناسند.

در نظر داشته باشید که اگر به عنوان یک شخص عادی نیاز به کوچینگ در زمینه شغلی، سلامت یا حوزه های دیگری از زندگی دارید، کوچ ها مشاور نیستند. نمی توانند مشکلات سابق شما را برطرف کنند یا بگویند که چه کاری باید انجام دهید.

آنها فقط از ارتباطی که بین تان شکل گرفته، به عنوان یک چراغ قوه استفاده کرده تا دنیای درونی تان را نمایان کند و شما با شناخت بیشتری از خود، در راستای خواسته هایتان قدم بردارید.

مهارت های اساسی در کوچینگ چیست؟

مهارت های اساسی در کوچینگ

هنگامی که وارد یک رابطه کوچینگی می شوید، باید به مهارت هایی که برای پیشبرد این رابطه نیاز است، مسلط باشید و آنها را به درستی به کار بگیرید. برای شناخت این مهارت ها همراه ما بمانید.

مهارت گوش سپردن

پایه و اساس هر گفت و گوی کوچینگ، گوش دادن فعال است. کوچ باید این حس اعتماد را به مراجعه کننده بدهد که در طول صحبت او حضور کاملی دارد، کلام او را قطع نمی کند و ادامه حرف هایش را با تصورات و حدسیات خودش تکمیل نمی کند.

مهارت ارتباط موثر در کوچینگ چیست؟

ارتباطی که بین کوچ و مراجعه کننده شکل می‌ گیرد، علاوه بر داشتن چارچوب ها، باید بر پایه صمیمیت، اعتماد و احترام باشد. کوچ با استفاده از این مهارت و در نظر گرفتن ارزش های مراجعه کننده، سعی می کند او را با جلسه و اهدافش همسو کند و تاثیرگذاری اش به قدری عمیق باشد تا شخص با ذهنی باز به کنکاش در دنیای درون خود بپردازد.

مهارت همدلی

این مهارت، کیفیت فوق العاده موثری بر بهبود رابطه دارد چراکه در برخی لحظات، مراجع ممکن است به احساسات غم، شادی، خشم و نگرانی دچار شوند و می خواهند این هیجانات مثبت و منفی را به راحتی بروز دهند.

در این هنگام، همدلی مربی به شخص کمک می کند تا به منابع درونی خود دسترسی آسانی بیابد، لایه های نهانی شخصیتش را کشف کند و پتانسیل های وجودش را بشناسد.

مهارت بازخورد مناسب

گاهی اوقات ممکن است در طول یک جلسه، مراجع رفتاری از خود نشان دهند که اشتباه است‌. این اشتباه معمولا از عدم آگاهی آنها نشات بگیرد. در این زمان، کوچ باید با ارائه بازخوردی صحیح که مبنی بر جملات مثبت، محترمانه و تشویق کننده باشد، مراجعه کننده را به مسیر درست راهنمایی کند.

فواید کوچینگ چیست؟

فواید کوچینگ

دانستید که کوچینگ به روندی گفته می شود که برای بهبود عملکرد افراد در زندگی حرفه ای، اجتماعی و عاطفی به کار می رود. به این معنی که با تمرکز بر حال و آینده نزدیک فرد، به پیشرفت و ارتقای عملکرد انسان کمک می کند.

در این بخش می خواهیم چند مورد از کاربردها و فواید کوچینگ را برایتان توضیح دهیم:

توانایی فکر کردن و حل مسئله

گاهی اوقات فکر می‌ کنید که برای حل مسائل، هیچ ایده ای ندارید، مدام از دیگران راهکار می خواهید و نمی توانید مسیر درست را انتخاب کنید. جلسات کوچینگ، شما را به مسیر تفکر عمیق و یافتن راهکارهای مناسب دعوت می کند.

شما در رابطه کوچینگی به شفافیت ذهن دست می یابید و یاد می گیرید که چگونه کلاف پیچیده مشکلات و مسائل را باز کنید. یعنی مهارت حل مسئله، به تدریج در شما قوت می گیرد.

داشتن برنامه ریزی موثر

کوچ ها با پرسیدن سوالات، آگاهی از لایه های درونی شما و با استفاده از ابزار و مهارت های حرفه خود، یک برنامه ریزی هوشمندانه متناسب با ریتم زندگی تان تدارک میبینند.

تقویت خودآگاهی و هوشیاری

از آنجایی که جلسات کوچینگ بر شرایط کنونی شما تمرکز دارد، موجب می شود شما گذشته را رها کرده و آینده را به آینده بسپارید و حواس تان به ضعف، توانمندی، افکار، احساسات و رفتارهای اکنون تان باشد.

کنار زدن ترس ها و موانع

در جلسات کوچینگ، قدم به قدم با ترس هایتان آشنا می شوید، موانع را می شناسید و یاد می گیرید که چگونه با آگاهی کامل از آنها بگذرید.

بهبود مهارت تصمیم گیری

زمانی که شما به خودشناسی می‌ رسید و عملکردتان در زندگی و زمینه‌ های شغلی بهبود می یابد، این قابلیت را دارید که تصمیم های بهتری اتخاذ کنید، برنامه های مفیدتری انتخاب کنید و به ارزیایی صحیحی از روابط و حرفه خود برسید.

ویژگی های مثبت یک مربی در کوچینگ چیست؟

همه شما با این جمله آشنایی دارید که می گویند «پرسیدن سوال خوب، یعنی طی کردن نصف راه» بنابراین؛ در اولویت اول، کوچ ها باید پرسشگر ماهری باشند و بدانند که چه موقع، چه چیزی را چگونه بپرسند.

یک راهنمای خوب باید بتواند از طریق گفت و گوی موثر، توانایی های بالقوه افراد را کشف کرده و به او نشان دهد. سپس توجه او را به بخش‌های تاریک وجودش جلب کند.

کوچ، فرد متخصصی است که تمام تلاش خود را می کند تا با دانش و ابزارهایی که در اختیار دارد، آیینه ای از هویت طرف مقابل را پیش روی او قرار دهد. او باید قادر باشد که صحبت های طرف مقابل را هضم کرده و با مهارت پرسشگری به لایه های درونی فرد نفوذ کند و سپس با همدلی و هم ذات پنداری، اعتماد او را به خود جذب کند.

دیدگاه تیموتی گالوی درباره کوچینگ چیست؟

حیف است حالا که از کوچینگ و تاثیرگذاری آن اطلاعات مفیدی کسب کردید، به سخنان تیموتی گالوی در کتاب بازی درونی تنیس اشاره ای نکنیم‌. تیموتی گالوی معتقد است، بزرگترین موانع بر سر راه موفقیت انسان و بالفعل درآوردن پتانسیل های وجودی او در درونش قرار گرفته است.

گالوی می گوید «کوچ باید مسیر دیالوگ های ذهن افراد را ببندد و به آنها بفهماند که زاویه متفاوتی به دستان شان بدهند.» در واقع زمانی که به دیالوگ های ذهن تان مجال خودنمایی نمی دهید، بدن به ایده ای شفاف رسیده و کنترل وضعیت را در دست می گیرد.

دلیل اینکه گالوی نام کتاب خود را بازی درونی تنیس انتخاب کرد، این بود که او از افراد خواست که بر بالاترین نقطه پرتاب تنیس تمرکز کنند. این فعالیت موجب شد که افراد دیالوگ های درونی ذهن خود را متوقف کرده تا بدن شان اختیار را به دست بگیرد. همین روش ساده، کمک کرد که افراد قدرت خود را در بازی افزایش دهند.

جمع بندی

کوچینگ چیست؟ این سوالی بود که در مقاله امروز تلاش کردیم تا به شکلی واضح و کامل پاسخگوی آن باشیم. کوچینگ، فرایندی خلاق و انعطاف پذیر است که فکر مراجع را به تحریک وا می دارد.

در واقع در دنیای ناپایدار امروز، داشتن برنامه ریزی دقیق و ایده آل، رویارویی درست با مشکلات، حل چالش های پیش آمده و توسعه مهارت های فردی، از ضرورت های زندگی هر فردی است. خواه در زمینه کسب و کار باشد، خواه سلامت، تحصیل و عملکرد.

مهم این است که افراد برای هدایت و دستیابی به اهداف خود، به مربی کاربلدی نیاز دارند تا با استفاده از ابزار و روش های خود و ایجاد محیطی امن، زمینه حرکت آسان آنها را هموار سازد و کمک کند تا افراد پتانسیل های فردی و حرفه ای خود را به اوج برسانند.

انواع تخصص های کوچینگ چیست؟

کوچینگ کسبو کار

کوچینگ زندگی

کوچینگ سلامت

کوچینگ رهبری

مهارت های اساسی در کوچینگ چیست؟

مهارت گوش سپردن

مهارت ارتباط موثر 

مهارت همدلی

مهارت بازخورد مناسب

فواید کوچینگ چیست؟

توانایی فکر کردن و حل مسئله

داشتن برنامه ریزی موثر

تقویت خودآگاهی و هوشیاری

کنار زدن ترس ها و موانع

بهبود مهارت تصمیم گیری

پیمایش به بالا